Costum popular din Zona Bihorului

 
Costum popular din Zona Bihorului, compus din: cămașă, poale și zadie.
Portul popular de sărbătoare din Bihor, se încadrează în tipologia costumului din zonele de vest ale țării, deoarece componența costumului prevede unele abateri de la tipul autentic al vestimentației românești, prin poalele încrețite fix, prin lipsa catrinței de la spate a costumului femeiesc, dar și prin cămașa scurtă, purtată fără brâu.
Costumul femeiesc este compus din îmbrăcămintea capului, cămașa, poale, zadia și încălțămintea. Costumul de tip vechi, are cămașa compusă din ”spătoi” și poale, ambele fiind încrețite. Poalele sunt realizate din pânză de cânepă iar spătoiul din pânză de cânepă cu bumbac. Cămașa este încrețită la gât, sub guler aflându-se ”crețurile”, iar foile de pânză sunt încheiate cu cheiță decorativă. Mâneca, terminată în volan, este încrețită cu ”scăfătură”. Ornamentul plasat pe mânecă are două forme: cea mai veche este cu ” brațe” sau ”jure”, trei benzi orizontale (pe umăr, cot și sub cot), a doua formă este cu un rând vertical, de la umăr în jos, denumit ”pe brâncă-n jos”. Poalele sunt separate de cămașă, încrețite fix pe ”pumnată” și au jos un rând de volane, ”fodori”, ornamentate.
Zadia sau catrința este purtată numai în față, prezentând o mare varietate în ierarhia ornamentației. Vara se poartă zadii din fibre vegetale, cu o bordură aleasă la poală. Ornamentația geometrică a zadiei este colorată cu o bogată gamă, în care domină roșul, verdele și vânătul liliachiu.
Brâul cu care se încinge femeia, este ornamentat linear.
Bibliografie: colecțiile Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor
Foto: costum din patrimoniul muzeului, obținut prin donație de la Jiga Marioara, colecționar
Mulțumim pe această cale tuturor celor care, de-a lungul timpului, ne-au făcut donații diverse obiecte tradiționale sau de artă populară, care au intrat, astfel, în patrimoniul muzeului!