Culesul strugurilor

în Octombrie la muzeu

Toamna este anotimpul roadelor bogate. Acum se coc strugurii, iar gospodarii prepară must si vin pentru iarnă. Culesul strugurilor poate părea o muncă simplă, însă nu este deloc asa. Aceasta implică anumite cunoștințe și tehnici. Trebuie să știi când strugurii sunt pregătiți pentru cules, dar și cum să-i culegi pentru a nu se zdrobi.

Viticultura este o ramură a agriculturii practicată de români înca din cele mai vechi timpuri, izvoarele istorice atestând-o în urma cu mai mult de 2700 de ani pe teritoriul carpato-danubiano-pontic, spațiu în care iși desfășurau existența strămoșii geto-daci. Vinul este o băutură delicioasă și sofisticată, extrem de iubită de oamenii de pe intregul glob. Pentru obținerea sa, însă, este nevoie de muncă multă, de cunoștințe adecvate, de unelte, utilaje și diferite multe alte lucruri. Viticultura este o știință care studiază vița-de-vie, elaborând și perfecționând tehnologiile de cultură, în vederea obținerii unor cantități mari de struguri de calitate superioară. Acest cuvant provine din limba latină și este compus din vitis (care înseamnă în limba română vița-de-vie) si cultura (ingrijire). 

Culesul strugurilor este un eveniment important în viața satului românesc. Culesul viei nu are o dată fixă, depinde de stadiul de coacere și de greutatea strugurilor..

Care sunt beneficiile strugurilor,de ce îngrijiri au nevoie pentru a deveni mai dulci și aromați, vom afla în cadrul atelierului nostru, desfășurat la muzeul Etnografic „Anton Badea”.