În alimentația tradițională uleiurile vegetale au fost larg întrebuințate. Înainte de fi folosită floarea soarelui, uleiul se obținea din semințele unor plante precum : in, cânepă, nuc, fag. Acestea erau folosite de multe ori sub formă de făină, obținută prin pisarea semințelor în piva de lemn și cernute cu sita. Făina obținută din in și din alte plante oleaginoase, în Transilvania, se mai numea julfă, fiind produsă și din turtele rămase după extragerea uleiului. Julfa era întrebuințată ca mâncare de post, îndulcită și amestecată cu varză, sau ca umplutură la plăcinte, ori întinsă pe pâine.
Bibliografie: I. Prahoveanu-Etnografia poporului român, V.Butura-Etnografia poporului român, I.Vlăduțiu-Etnografie românească)
Fotografii din Arhiva Muzeului Etnografic ”Anton Badea” reprezentând frământatul făinii de in și prăjitul aluatului în ceaun, în localitatea Subcetate, jud. Harghita, 1966.