Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în calendarul creștin pe data de 24 iunie, când este și sărbătoarea populară a Sânzienelor și Ziua universală a iei.
Ioan Botezătorul este una dintre cele mai cunoscute figuri ale creștinismului, prezicător și botezător pe malurile râului Iordan. În calendarul ortodox, Ioan Botezătorul este cinstit drept cel mai mare dintre sfinți, cu patru sărbători dedicate. Rolul său a fost să pregătească poporul pentru nașterea lui Iisus.
După solstițiul de vară din 21 iunie, ziua începe să scadă și noaptea să crească, iar de aici se înțelege faptul că Sfântul Ioan Botezătorul, cel care reprezintă legea Vechiului Testament se naște într-un timp când ziua se miscșorează, semn că Legea Vechiului Testament începe să apună pentru Legea Harului.
În calendarul popular sărbătoarea este cunoscută sub numele de Sânziene sau Drăgaica, în terminologia populară Sânzienele desemnând atât o floare cât și niște ființe fantastice. Sărbătoarea păstrează un amestec de culturi arhaice, păgâne și creștine sub semnul magiei.
În acestă zi fiind miezul calendaristic al verii, Sânzienele reprezintă ziua cea mai însorită, cea mai lungă și cu noaptea cea mai scurtă din an. Vara nu mai are putere și se pregătește să aducă un rod bun culturilor, dând în același timp energii magice plantelor de leac.
Ziua de Sânziene era considerată data la care trebuiau terminate toate muncile agricole legate de întreținerea culturilor, deoarece de la această dată începea maturizarea acestora.
Fotografii din arhiva Muzeului Etnografic „Anton Badea” Reghin