Luna mai este numită și luna Rusaliilor, o sărbătoare fără dată fixă – fiind calculată după Paște – sărbătoarea religioasă putând avea loc între 10 mai și 13 iunie.
Asemenea celorlalte sărbători religioase și de Rusalii au existat unele datini și tradiții populare precum: alegerea regelui Rusaliilor, alegerea partenerului de viață, împodobirea cu ramuri verzi etc.
Unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Transilvania și chiar din Bazinul Carpatic este pelerinajul organizat de Rusalii la Șumuleu Ciuc, care își are originile în secolul XVI, ordinea procesiunii fiind reglementată de tradiția moștenită.
Din perioada evului mediu în majoritatea statelor europene era organizată, cu ocazia Rusaliilor, alegerea regelui acestei sărbători. Obiceiul s-a răspândit din secuime până în zonele de peste Dunăre. Conform tradiției, regele era desemnat în urma unei competiții de călărie, iar în unele zone și regiuni aceasta a fost completată și cu probe de forță și îndemânare. Însemnările vremii menționează că, câștigătorul concursului deținea acest titlu timp de un an. În această ipostază, în acest timp, acesta era invitat la toate nunțile, distracțiile organizate în sat, consumul de la birt fiind suportat de comunitate, animalele fiindu-i îngrijite și întreținute de către prieteni, iar orice păcat sau infracțiune minoră îi erau iertate.
În perioada Rusaliilor, conform tradiției, oamenii își alegeau partenerii de viață. În vederea acestui lucru, în luna mai, se organizau numeroase baluri, care, în unele așezări din Transilvania, țineau și trei zile.
Tot de Rusalii exista obiceiul așezării la grajdurile animalelor, pe case și garduri, de crengi verzi pentru a alunga spiritele rele din gospodărie. Cu această ocazie erau făcute și predicțiile anuale de meteorologie și recoltă.