Oloitul

În economia autarhică prelucrarea uleiului vegetal se realiza în propria gospodărie cu instalații tehnice populare pe care acum le mai găsim doar în muzee. Uleiul vegetal a fost folosit de timpuriu în alimentație, teascurile de ulei, ca și morile fiind atestate din vremuri îndepărtate.
Instalațiile pentru zdrobirea semințelor au evoluat din pivele simple, instalațiile fiind compuse din două mecanisme simple, de lemn- unul pentru zdrobirea semințelor- piua, și altul pentru extragerea uleiului, storcătoarea sau teascul.
Obținerea uleiului începea cu pregătirea semințelor de in, acestea erau vânturate, trecute prin sită, prin care era îndepărată hoaspa. Apoi semințele curate se zdrobeau cu piva (cu roți de mână)
După zdrobire amestecul încălzit se introducea în teasc (cu șurub), sau (cu pene) și se separa uleiul prin stoarcere.
Bibliografie: I. Prahoveanu-Etnografia poporului român, V.Butura-Etnografia poporului român, I.Vlăduțiu-Etnografie românească)
 
Fotografii din arhiva Muzeului Etnografic ”Anton Badea”, reprezentând:

FOTO 1 – vânturatul semințelor de in, în localitatea Ciobotani,  jud. Mureș, 1966

FOTO 2 – lucrul la zdrobitoarea cu roți de mână, în localitatea Ciobotani,  jud. Mureș, 1966

FOTO 3 – zdrobitul semințelor la zdrobitoarea cu roți de mână, în localitatea Ciobotani,  jud. Mureș, 1966

FOTO 4 – presarea la teascul cu șurub, în localitatea Ciobotani,  jud. Mureș, 1966

FOTO 5 – lucrul la teascul de ulei cu pene orizontale, în localitatea Subcetate, jud. Harghita, 1966