Calendarul cu programele educaționale, evenimentele și activitățile culturale desfășurate anual de Muzeul Etnografic ”Anton Badea”
În vederea îndeplinirii misiunii sale, Muzeul Etnografic ”Anton Badea” Reghin organizează programe educaționale şi culturale destinate înţelegerii şi aprecierii patrimoniului cultural național și a culturii tradiționale, în special. Ele corespund obiectivului privind diversificarea activităţii muzeale, creşterea gradului de acces şi de participare a publicului la actul de cultură.
Abordate într-o manieră interactivă, programele educaționale sunt concepute cu intenția de a oferi participanților experiențe noi, memorabile, prin mijloacele educației non-formale. Participanții au șansa de a pătrunde în universul culturii tradiționale prin contactul direct cu replicile unor obiecte tradiționale și prin întâlnirea unor figuri simbolice ale satului tradițional (animație culturală).
Atelier de Mărțișor –atelier de confecționat mărțișoare, organizat în 1 martie, are ca scop cunoașterea unor tradiții străvechi, a semnificației unor obiceiuri și sărbători de peste an. Atelierul se adresează copiilor și tinerilor interesați de arta populară și stimulează dezvoltarea creativității și formarea unei viziunii artistice, participanților dar și a unor competențe sociale.
Primăvara în grădină– modul de educație ecologică, are ca scop apropierea copiilor de mediul înconjurător, facilitarea înțelegerii importanței unei alimentații sănătoase inspirate din natură, dobândirea unor cunoștințe generale privind cultivarea, recoltarea și îngrijirea plantelor. Programul se desfășoară în luna aprilie și constă în plantarea de răsaduri ( plante, diverse categorii) în grădina muzeului și îngrijirea lor, în sezon.
Sărbători în muzeu, este un program care cuprinde mai multe programe educaționale, desfășurate cu ocazia unor sărbători din calendarul popular sau religios, sau cu ocazia unor zile naționale, elaborate în strânsă legătură cu patrimoniul și cu spațiul reprezentat, cultura satului tradițional.
Se adresează tuturor categoriilor de vârstă, copii, tineri, adulți.
Noapte de Sânziene, în 23 iunie
Tradiții de Paște în muzeu, în Săptămâna Mare
Toamna în muzeu– La făcutul mustului, în 5 octombrie
Tabăra etnografică de vară desfășurată pe perioada a două săptămâni în luna iunie/iulie cuprinde mai multe ateliere : morărit, olărit, frământat și copt la cuptor, țeșut la război, podoabe tradiționale, pictură pe lemn/sticlă, etc.
Modulele educaționale vizează dobândirea unor cunoștințe teoretice și practice referitoare la unele meșteșuguri, precum și înțelegerea semnificațiilor unor sarbatori din calendarul popular, cunoașterea unor tradiții specifice satului, formarea unei atitudini și a unui comportament matur față de patrimoniu, dezvoltarea abilităților artistice, sociale și stimularea potențialului creativ.
Șezătoare – periodic, se organizează un curs de inițiere în broderia tradițională românească, în care participantele(participanții) vor dobândi noțiuni generale despre : croială, materiale și tehnici de cusut, compoziție și câmpuri ornamentale (altiță, încreț, râuri), registru cromatic.
Cursul cuprinde 30 ore (10 teorie, 20 practică) și presupune însușirea unor cunoștințe generale, despre evoluția și varietatea costumului (cămășii) din diferite zone etnografice, funcțiile cămășii ca marcă identitară și zonală, simboluri străvechi și motive ornamentale întâlnite pe ii.
Cursul este gândit și structurat ca un suport activ, practic și teoretic, pentru cele care doresc, croirea și brodarea integrală a unei ii . Se desfășoară pe durata unei luni calendaristice, în august, timpul necesar creării unei ii.
Școala Altfel în muzeu, desfășurat în colaborare cu licee, școli și grădinițe, este un program complementar educației formale, care se adresează elevilor și preșcolarilor și cuprinde vizite ghidate în muzeu, ateliere de creație, demonstrații meșteșugărești, lecții aplicate etc.
Aceste activități vizează fie fixarea și aprofundarea unor cunoștințe predate deja(prin extinderea și completarea secvențelor de învățare) fie dobândirea unor cunoștințe noi prin activități cu conținut și obiective specifice educației muzeale.
Satul din muzeu– este un circuit turistic la obiectivele din secția în aer liber, cu demonstrații meșteșugărești ( prelucrare metale la cald-potcovăritul, frământat și copt la cuptor, în prezența unor meșteri populari sau a unor invitați din mediul sătesc.
Atelierele comunicării– se adresează unor anumite grupuri țintă-cadre didactice, elevi de liceu, părinți, etc și abordează diferite teme care au ca scop îmbunătățirea comunicării și comunicarea specializată.
Se desfășoară în lunile septembrie-noiembrie.
Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Iarnă –”Vin Colindătorii”-
Eveniment pe care îl găzduiește Reghinul în fiecare an, în luna decembrie și care își propune a fi un prilej de a aduce în atenție datini și obiceiuri străvechi, de a le promova și de a prezenta ceva din ce are județul Mureș mai trainic și mai autentic în ceea ce privește patrimoniul cultural spiritual pe care l-au creat oamenii acestor locuri de-a lungul timpului. Devenit în timp un semn al locului, o dovadă a puterii de creație, a solidarității și unității sociale a oamenilor, festivalul reunește în fiecare an ansambluri și grupuri folclorice din satele dimprejurul Reghinului și are două componente: parada colindătorilor și festivalul de colinde.
Târgul de meșteri populari organizat în cadrul Zilelor Reghinene, vizează promovarea artei populare, a meșteșugurilor și a meșterilor populari. Se organizează în fiecare an, în Parcul Central și reunește meșteri din județul Mureș dar și din țară. Târgul se desfășoară pe durata a trei zile și cuprinde demonstrații meștegugărești, ateliere pentru copii și părinți și vânzare de obiecte artizanale.