Zilele Babelor

Prima zi din martie deschide o perioadă de 9 sau 12 zile numite Zilele Babelor, care, în plan simbolic, reprezintă confruntarea dintre anul vechi și anul nou, dintre frigul iernii și căldura primăverii. În aceste zile vremea este foarte instabilă, fiind considerate cele mai capricioase și schimbătoare din an. În aceste zile Baba Dochia urcă cu oile la munte, iar vremea este atât de afurisită și înșelătoare, precum caracterul ei.
Alegerea babelor avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale tradiționale și, mai mult, era un dătător de speranță pentru viața veșnică. Pe baza acestor zile s-au creat o serie de obiceiuri și supersiții cu privire la anul ce va urma. Fiecare persoană trebuia să-și aleagă ,,o babă” , o zi din această perioadă, în funcție de data nașterii, sau la întâmplare. Cum era vremea în ziua aceea, așa avea să le fie caracterul și soarta tot anul.
Zilele Babelor, Babele, sau Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă, dar hotărâtoare, ce se dă între iarnă și primăvară. După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă.

Foto din arhiva Muzeului Etnografic „Anton Badea”, Bilbor, Harghita, 1964