De Ziua Universală a Iei 2020, am scos la aer curat cămașa de Maramureș, din colecția Muzeului Etnografic „Anton Badea” Reghin și am completat cu celelalte elemente de port din colecțiile fetelor, pentru a vă prezenta portul maramureșan.
Maramureșul a păstrat cu mare grijă cultura, tradițiile și stilul de viață al țăranului din vremurile trecute. Acest loc este considerat de mulți „ sufletul satului tipic românesc” .
Portul maramureșan, unitar, are un caracter cu totul original, cu elemente specifice pe care nu le găsim în alte zone, încadrându-se în stilul portului popular românesc. Costumul este alcătuit din cămașă croită în foi drepte. La piept și la stan, la umeri și încheieturi, ca și la mâneci, se fac încrețele, peste acest strat realizându-se benzi de ornamente, prin cusătură nu prin țesut. Aceste ornamente, în general geometrice, dar și unele stilizări vegetale, viu colorate, sunt dispuse liniar. Poalele sunt din pânză de casă, peste care se îmbracă două zadii. Zadiile din Maramureș păstrează ,,vrâstele” ( dungile ) mai late negre, alternând cu altele roșii. Frecventă în zilele noastre este ,,sumna” care a înlocuit zadiile. Confecționată din cașmir, cu motive florale în diferite culori, ea se poartă peste poale.
În picioare se poartă opinci de ,,oargă” – piele de bovine de culoare galben-maronie sau neagră. Opinciile sunt legate cu șnur în jurul gleznei. Vara, în opinci, se purtau ,,colțuni”, adică ciorapi tricotați din lână.
Modele : Florina Oprea, Ana –Maria Rusu
Piese de port din muzeu și colecții private