Colecția de fiare de călcat

Studiind obiectele de patrimoniu, descoperim o lume bogată dar și diferită de cea cu care suntem obișnuiți, aceste obiecte fiind o expresie a manifestării inteligenței și creativității oamenilor de-a lungul timpului dar și a identității noastre. În patrimoniul muzeului avem câteva fiare de călcat, datând din sec. XX, din fontă turnată, care funcționau prin încălzire, cu jar sau cărbuni aprinși, și prin vânturare. Acestea au fost folosite până în jurul anilor ’60-’70.
Procesul de călcare a hainelor este vechi, evoluând în paralel cu confecționarea îmbrăcămintei. Se consideră că prima unealtă pentru călcatul hainelor a fost o piatră mare, grea, compactă care se aplica peste haine. Haina era întinsă pe o suprafaţă netedă, peste care se așeza piatra și se lăsa pentru o perioadă de timp. Această forma de a netezi hainele, prin presare, era cunoscută încă din Grecia Antică
Din secolul al XVII-lea și până la sfârsițul sec al XIX -lea se folosea, ca unealtă de netezit hainele, în gospodăriile țărănești, maiul de pânză sau scândura, „măngălăul” – obiect de lemn lung și dreptunghiular cu suprafaţa ondulată, pe care se netezeau rufele groase. Acestea erau spălate la râu, înfășurate, bătute în mod repetat și întinse la uscat, maiul fiind un precursor al fierului de călcat încălzit.
Există o evoluție a instrumentelor de călcat, pentru că uneltele de lucru au evoluat odată cu progresul omenirii. Întâlnit și cu denumirea de „ticlăzeu” sau „bighilău”, în Transilvania, fierul de călcat încălzit apare în sec XVII, iar din a doua jumătate a sec. XIX, apar cele încălzite cu jar/cărbune. Cele mai vechi metode de încălzire a fierului de călcat au fost prin încălzirea directă la foc, apoi cea cu jar, cărbune, cu gaz, iar apoi cu energie electrică.
În general, istoria fiarelor de călcat este strâns legată de istoria modei, iar instrumentele de călcat au fost produse de-a lungul timpului ca răspuns la necesitatea de a călca haine în funcție de stilul vestimentar promovat de modă. Acestea au generat și o evoluție variată de fiare de călcat atât prin formă cât și prin modul de încălzire.