Drumul mierii

Vă invităm în 25 septembrie, ora 16.00, la Muzeul Etnografic „Anton Badea”, pentru a parcurge ”Drumul mierii”, cu Grama Mihai, ultimul apicultor din Europa care mai practică vânătoarea de albine.
Drumul mierii va fi reprodus prin câteva activități care (re)prezintă etapele calendarului apicol, respectiv: prezentarea principalelor activități desfășurate de stupar pentru obținerea mierii, vizionarea unui film documentar cu vânătoarea de albine, demonstrații practice cu recoltarea fagurilor (Retezatul stupilor), prezentarea expoziției etnografice Ocupații arhaice – Albinăritul, atelier de creație și povestiri despre albină- Albina harnică, degustarea unor sortimente de miere.
Obținerea mierii și creşterea albinelor au avut dintotdeauna beneficii pentru om și natură: obținerea iluminatului cu lumânări, polenizarea florilor, întocmirea calendarului apicol, cunoaşterea calităţilor mierii recoltate în anumite momente, descoperirea comorilor stupului precum lăptişorul de matcă, propolis, polen, folosite în medicina tradiţională, previzionarea vremii în baza comportamentului insectelor.
Toate au contribuit la îmbogăţirea vieții omului, care trăia într-o legătură permanentă cu natura, a calendarului popular, o culegere complexă de observații și cunoştinţe din mai multe domenii.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Reghin, Consiliul Local și Muzeul Etnografic ”Anton Badea” în cadrul manifestării culturale ”Zilele Culturii Reghinene”
 
Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!