Sânmedru, sfârșitul anului pastoral

 
Sfântul Dumitru este ultima și cea mai importantă sărbătoare de toamnă, care, după obiceiurile pastorale, marchează începutul iernii. În credința populară anul este împărțit în vară și iarnă. Sânmedru desfrunzește codrul și aduce zăpada pe pământ, dar un lucru cert pentru țăran este faptul că patronează soroacele pentru slujbe.
Pentru ciobani, la Sânmedru se desfac stânele, fiind socotit sfârșitul anului pastoral, ocazie cu care au loc mai multe activități: organizarea de targuri de toamnă, încheierea socotelilor făcute cu jumătate de an în urmă, la Sângeorz, încercări de a afla cum e vremea și ce spor vor avea turmele.
Credințele și legendele populare îl înfățișează pe Sânmedru ca pe un bătrân obișnuit, păstor sau crescător de vite, socotit a fi veghetorul caselor și paznicul care- i apără pe oameni și gospodăriile de fiarele sălbatice. Acum, în plină iarnă, într-o perioadă de îmbătrânire simbolică a timpului, se consideră că zeitatea populară a naturii moare și învie simbolic în cadrul unui ceremonial nocturn asemănator revelionului, numit ,,Focul lui Sânmedru”, la care participa întreaga comunitate sătească. Caracterul funerar al focului, are rădăcini în timpul arhaic ca un cult al strămoșilor pentru asigurarea unui an fertil și bogat în recolte.
Focul are menirea de a alunga fiarele, de a încălzi morții, precum și puteri roditoare. Acest ceremonial este concretizat în pomenile de Sânmedru, când se dădeau ofrande, mai exact sâmbăta de dinainte, când sufletele celor morți ieșeau din pământ și se puteau face strigoi năpăstuindu-i pe cei vii. Este un sfârșit de an cultic, destinat strămoșilor și vegetației iar prin acte rituale de purificare, fertilitate, și apotropaice, anunță un timp al anului nou care îngropat acum va renaște mai bun și cu recolte bogate.
Semnificația religioasă a sărbătorii este oferită prin Marele Mucenic Dumitru, sărbătorit la 26 octombrie, cunoscut ca unul dintre cei mai mari sfinți militanți prăzniuți atât în Biserica Ortodoxă cât și în cea Catolică. A fost asimilat de popor ca și Izvoditor de mir și făcător de minuni. A fost întemnițat pentru credința în Hristos, la douăzeci și șase ale lunii octombrie, și a fost împuns de către ostași cu sulița în coasta dreaptă la fel cum a fost împuns Hristos. Moartea acestui sfânt, la sfârșitul lunii octombrie, a fost înțeleasă de către țărani ca reprezentând moartea naturii.